
Overweegt u de laatste periode van uw leven in ons hospice door te brengen? Dan spelen er ongetwijfeld heel veel vragen door uw hoofd. U wilt waarschijnlijk weten wat u moet regelen, wat u van uw verblijf kunt verwachten en hoe het met de kosten zit. Daarom hebben we de meestgestelde vragen van gasten en naasten over aanmelding, opname, kosten, verblijf en palliatieve zorg op een rijtje gezet en beantwoord.
Veelgestelde vragen
Over opname, zorg, verblijf en financiën
Opname-vragen
Palliatieve zorg verbetert de kwaliteit van het leven van patiënten - en hun naasten - die kwetsbaar zijn of te maken hebben met een levensbedreigende aandoening. Deze zorg voorkomt en verlicht lijden door problemen van lichamelijke, psychische, spirituele en sociale aard tijdig te signaleren en zorgvuldig te beoordelen en behandelen. Tijdens het ziekteverloop hebben palliatieve zorgverleners continu oog voor het behoud van zelfstandigheid, toegang tot informatie en keuzemogelijkheden. Het doel is het bereiken van de best mogelijke kwaliteit van leven en sterven voor de gast en zijn/haar naasten.
U komt in aanmerking voor een verblijf in een hospice wanneer:
- u een indicatie heeft (uw levensverwachting is 3 maanden of korter);
- een verblijf of behandeling thuis niet meer mogelijk of wenselijk is.
Zeker! U bent natuurlijk benieuwd naar uw (mogelijk) nieuwe leefomgeving. We ontvangen u en uw naasten graag voor een rondleiding. Deze duurt ± 45 minuten. Bel voor een afspraak 073 - 521 88 81 of stuur ons een e-mail. Bekijk de video voor een 1e indruk (duur: 2½ minuut).
Voor opname in ons hospice is het nodig dat uw behandelend arts of huisarts heeft verklaard dat uw levensverwachting 3 maanden of korter is.
U meldt zich vervolgens telefonisch bij ons aan. U kunt zich ook láten aanmelden, door bijvoorbeeld uw naaste of behandelend arts. Tijdens het telefoongesprek vragen wij o.a. naar uw zorgbehoefte, burgerservicenummer en de naam van uw zorgverzekeraar. In verband met het coronavirus stellen we u tijdelijk enkele aanvullende vragen.
Tot slot overlegt een arts van ons hospice met uw behandelend arts om te beoordelen of wij u inderdaad de juiste zorg en behandeling kunnen bieden. U komt op een wachtlijst te staan, tenzij er een gastkamer vrij is.
Is er een kamer vrij? Dan kunt u vaak binnen 24 uur opgenomen worden. Is er geen kamer vrij? Dan is de wachttijd meestal 1 tot 1,5 week. Kunt of wilt u hier niet op wachten? Dan verwijzen wij u door naar een collega-hospice of bekijken we samen of het toch mogelijk is dat u de tijd tot uw opname thuis overbrugt.
U kunt uw laatste levensdagen in een hospice, bijnathuis-huis of op de palliatieve afdeling van een verpleeghuis doorbrengen. Uw keuze hangt vooral af van de complexiteit van de benodigde zorg.
De Duinsche Hoeve | Bijnathuis-huis | Palliatieve unit verpleeghuis | |
Eigen medische dienst | ✔ | ✔ | |
24 uurszorg | ✔ | ✔ | |
Externe medische dienst | ✔ | ||
Complexe palliatieve zorg | ✔ | ✔ | |
Verblijf < 3 maanden | ✔ | ✔ | ✔ |
Verblijf > 3 maanden | ✔ | ✔ | ✔ |
Kleinschaligheid/aandacht | ✔ | ✔ | ✔ |
Het kan zijn, dat u toch niet binnen 3 maanden overlijdt. In dat geval zoeken we samen met u en uw 1e contactpersoon naar de best passende oplossing. Is de verwachting dat u toch op korte termijn komt te overlijden, dan vragen we een verlenging van de indicatie aan. Is uw situatie gestabiliseerd of zelfs verbeterd, dan bekijken we samen welke zorg en behandeling u nodig heeft en waar u deze het beste kunt krijgen: thuis of in een andere zorginstelling.
Financiële vragen
Uw verblijf wordt vergoed vanuit de:
- Zorgverzekeringswet (ZVW) voor kortdurend eerstelijnsverblijf Uw zorgverzekeraar betaalt de palliatief terminale zorg (verpleegkundigen, verzorgenden, arts, geestelijk verzorger en overige disciplines) vanuit uw basisverzekering.
- Wet Langdurige Zorg (WLZ) op basis van een zorgzwaartepakket We declareren de kosten van uw hospiceverblijf bij het Zorgkantoor. U betaalt hiervoor een eigen bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor. De hoogte hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals inkomen, vermogen, huishouden en indicatie.
- Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) De financiering van respijtzorg is geregeld in de WMO. U kunt deze zorg via uw gemeente aanvragen.
Wij vragen u niet om een aparte bijdrage voor uw verblijf. Wilt u dat wij uw kleding wassen of de laatste zorg voor u op ons nemen? Dan vragen wij hiervoor een vergoeding. Dit geldt ook voor de koffie- en theefaciliteiten, bezoek dat mee-eet of van de logeerkamer gebruikmaakt.
Heeft u een WLZ-indicatie? Dan betaalt u een eigen bijdrage. De hoogte is afhankelijk van o.a. uw inkomen, vermogen, indicatie en de samenstelling van uw huishouden. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) int deze eigen bijdrage. Op de website van het CAK vindt u een rekenmodule waarmee u de verwachte hoogte van de eigen bijdrage kunt berekenen. Of u belt het CAK op 0800 - 0087. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel van de eigen bijdrage; sla uw polisvoorwaarden erop na.
Praktische vragen
Wij kennen geen vaste bezoektijden. U ontvangt uw bezoek, wanneer u dat wilt en wanneer het u uitkomt.
(Er gelden tijdelijk speciale coronarichtlijnen voor bezoekers.)
Ja. Eén naaste kan, tegen een kleine bijdrage, mee-eten, mits u dit 24 uur van tevoren laat weten. Op 5 minuten lopen ligt het restaurant van zorginstelling Mariaoord. Ook hier zijn u en uw bezoeker(s) tussen 10.30 uur en 19.30 uur welkom voor koffie, een lunch of warme maaltijd.
Vindt u het fijn dat uw naaste blijft slapen? Dan zetten we met plezier kosteloos een los bed of koppelbed op uw kamer. Het is ook mogelijk de logeerkamer, met eigen douche en toilet, te reserveren. Hiervoor vragen we een vergoeding van € 10,- per nacht. (Er gelden tijdelijk speciale coronarichtlijnen voor mee-eten en logeren.)
Dat doen onze kookvrijwilligers. Deze enthousiaste ‘thuischefs’ maken sowieso elke dag een pan verse soep en koken elke avond vers, verantwoord en gevarieerd. U bepaalt zelf of u op uw eigen kamer eet of om 18.00 uur aan de grote keukentafel aanschuift om gezellig samen met de andere gasten te eten.
Wij zorgen voor schoon linnengoed en schone handdoeken. Wilt u dat wij ook uw kleding wassen? Dan vragen we u hiervoor € 2,50 per wasbeurt en raden we u aan labels in uw kleding te (laten) naaien.
Ja, uw huisdier is welkom. De verzorging van uw huisdier is úw taak en/of die van uw familie. Het spreekt voor zich dat uw huisdier geen overlast mag veroorzaken voor de andere gasten in het hospice. Huisdieren kunnen niet in het hospice overnachten.
Roken is - ook in de laatste levensfase - niet goed en kan klachten veroorzaken. Heeft u altijd gerookt? Dan gaan we u dat nu niet verbieden. U mag dus roken, maar alleen in de speciale rookruimte. We kunnen u zelfs met bed en al de rookruimte binnenrijden. Bent u niet meer in staat zelf ‘veilig te roken’, dan kunnen onze medewerkers u niet ondersteunen en bent u aangewezen op de hulp van uw bezoek.
Op uw eigen kamer is roken niet toegestaan. Dit geldt ook voor uw veranda, omdat dit overlast voor de buren kan veroorzaken. Op advies van de brandweer is het niet toegestaan kaarsen op uw kamer te branden.
Er is wifi (draadloos internet), maar er is geen vaste telefoonaansluiting. U kunt natuurlijk altijd met uw eigen mobiele telefoon bellen.
Medische vragen
Apotheek Maasdonk in Geffen levert de medicijnen die u nodig heeft. De apotheek declareert de kosten bij uw zorgverzekeraar. Of u een factuur voor uw medicatie ontvangt, hangt af van uw type zorgverzekering.
Ja. Heeft u een euthanasiewens, dan gelden in ons hospice dezelfde wettelijke regels als thuis of in een andere zorginstelling. Nadat u uw behandelend hospice-arts over uw wens geïnformeerd heeft, beoordeelt deze of uw situatie aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen voldoet.
Een van de zorgvuldigheidseisen is, dat er geen andere behandelopties meer voor u zijn. Het hospice biedt soms behandelmogelijkheden, die er in uw thuissituatie niet waren. Het overwegen en/of inzetten van de beschikbare behandelingen vergt tijd. Daarbij is het belangrijk dat de hospice-arts een behandelrelatie met u opbouwt, zodat deze de zorgvuldigheidseisen die voor euthanasie gelden, goed kan beoordelen. Het beoordelen van uw situatie neemt hierdoor al snel enkele weken in beslag.
Bij elk euthanasieverzoek werken we samen met uw eigen huisarts en, zo nodig, met de betrokken ziekenhuisspecialist. Wordt besloten euthanasie te verlenen, dan kan dit in het hospice plaatsvinden.
Vragen coronabeleid
Ja het is mogelijk om een rondleiding te krijgen voor 4 personen.
Ja, u mag uw dierbare bezoeken. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is ons advies om met niet meer dan 2 bezoekers tegelijk te komen. In het verleden is gebleken dat onze gasten dit ook als rustiger ervaren. Er is geen beperking aan het aantal bezoekers per dag. Wel vragen we u hierin terughoudend te zijn en de volgende regels na te leven:
- U ontsmet uw handen bij onze voordeur.
- U mag koffie of thee in de keuken halen.
- De keuken en rookruimte zijn uitsluitend voor gebruik door onze gasten, helaas niet voor bezoek.
Wij vragen u deze maatregelen te respecteren en hierover niet in discussie te gaan met ons zorgpersoneel.
Wij adviseren u 1,5 meter afstand te houden. Tegelijkertijd realiseren we ons dat het belangrijk is, dat u bij elkaar kunt zijn op de manier die u wilt en die bij u past. Maak hierin uw eigen keuze. Heeft u ziektesymptomen, dan mag u niet komen, tenzij er omstandigheden zijn die om een uitzondering vragen. Overlegt u in dit geval met de verpleegkundige.
Indien u niet gevaccineerd bent blijft u de 1e 24 uur in quarantaine op uw kamer. Heeft u geen klachten die duiden op het coronavirus, dan bent u na 24 uur vrij om de algemene ruimten te gebruiken en naar buiten te gaan. In de algemene ruimten zijn alleen kleine groepjes in de verschillende zithoeken toegestaan. U ontvangt bezoek op uw eigen kamer.
Nee, we nemen geen gasten op die besmet zijn met het coronavirus of symptomen hebben. Deze maatregel is er om verspreiding van het virus te voorkomen, en te voorkomen dat onze medewerkers ziek worden en we het hospice moeten sluiten. We vragen daarom specifiek naar coronagerelateerde klachten, zoals koorts en luchtwegproblemen.
Onze gasten zijn kwetsbaar, onze medewerkers onmisbaar. Daarom volgen we de richtlijnen van het RIVM, en deze aanvullende maatregelen:
- Artsen bezoeken de gast op zijn/haar kamer (maximaal 3 mensen op de kamer).
- Toiletten, deurkrukken e.d. worden dagelijks meermaals gereinigd.
- Iedereen wast en droogt zijn/haar handen meerdere keren per dag.
- Werknemers van het hospice dragen een mondmasker.
- We verstrekken mondmaskers in de hal voor de bezoekers die dit op prijs stellen.
Iedereen helpt elkaar herinneren de maatregelen te respecteren.
Uw bezoek mag koffie of thee (€ 0,25) in de keuken halen. Wij verzoeken u geen gesprekken in de keuken aan te gaan en direct naar de kamer terug te keren. Zo kunnen we 1,5 meter afstand bewaren.
Onze artsen werken ook in andere organisaties en kunnen het virus in de regio verspreiden. Om het risico op besmetting door én voor onze artsen te beperken, hebben wij de volgende maatregelen genomen:
De arts en verpleegkundige bespreken de gasten in hun werkkamer. De arts bezoekt de gast - indien noodzakelijk - op de kamer. Op dat moment mogen er in totaal maximaal 3 mensen op de kamer zijn. Indien nodig, draagt de arts persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een mondmasker, schort, handschoenen en/of bril.
Bij opname van een nieuwe gast is het prettig dat de arts de 1e contactpersoon kan spreken tijdens/of na het opnamegesprek (afhankelijk van de planning in het hospice). Belangrijke zaken kunnen dan tijdens de opname al besproken worden.
De arts vraagt bij opname of de 1e contactpersoon het prettig vindt om na 1 tot 1,5 week geïnformeerd te worden over de stand van zaken. Dit evaluatiegesprek vindt - naar wens - samen met de gast telefonisch of in het hospice plaats (vanzelfsprekend moet de gast hiermee akkoord zijn). In het hospice vindt het evaluatiegesprek plaats in de ontmoetingsruimte, waar voldoende ruimte is.
Ja, we houden ons uitgeleide-ritueel met een kleine kring van naasten, die door de gast zijn aangewezen. Ter bescherming van onze medewerkers vinden de ontvangst en het napraten in de huiskamer of gastkamer plaats, in plaats van in de hal. Zo mogelijk vindt de uitgeleide buiten plaats.
Mensen in het hospice hebben een korte levensverwachting. Met de huidige vaccins duurt het 28 dagen om voldoende beschermd te zijn tegen corona. Voor de meeste mensen in het hospice is het vaccin dus niet zinvol. Daarom worden gasten in het hospice niet door ons gevaccineerd.

Bel of mail ons gerust
Staat uw vraag er niet bij? Wilt u een uitgebreidere toelichting? Spreekt u liever persoonlijk iemand? Bel 073 - 521 88 81 of stuur een e-mail. U ontvangt dan binnen één werkdag antwoord op uw vraag.